Interviu su „Vilniaus regbio akademija“ l. e. direktoriaus pareigas bei regbio treneriu Vidmantu Valiu

2020-09-05 Nr.4Kaip susikūrė „Vilniaus regbio akademija“?

VŠĮ „Vilniaus regbio akademija“ susikūrė 2009 m. gruodžio 2 d. Akademijos pagrindiniai steigėjai yra regbio aistruoliai: buvęs regbio žaidėjas Laurynas Vaičiūnas, šiuo metu einantis generalinio vadovo pareigas, ir aš (ilgametę regbio trenerio patirtį turintis bei l. e. direktoriaus pareigas „Vilniaus regbio akademija“ – aut. pastaba). Vėliau, po pusmečio prie Akademijos prisijungė dalininkai, kurie ir šiandien dieną yra kartu su mumis, tai: Tomas Vaičiūnas (rėmėjas, regbio gerbėjas), Mantvydas Šakalys (kuris ėjo ir valdybos pirmininko pareigas, o taip pat rėmėjas bei buvęs regbininkas, kuris ir dabar kartais išbėga į regbio aikštelę), Augustinas Terleckas (visą laiką dirbęs Akademijoje, šiuo metu treniruoja jaunių komandą, žaidžia vyrų komandoje bei yra vyrų komandos kapitonas). Vilniuje tuo metu nebuvo stipraus regbio klubo, todėl regbio aistruoliai sujungė idėjas ir taip gimė „Vilniaus regbio akademija. Akademija garbingai atstovauja Vilniaus miesto garbę, Lietuvoje ir užsienyje. Tėvai atveda savo atžalas lankyti regbį, nes tai šauni ir draugiška bendruomenė. Regbis – tai ne tik sportas, Akademija ne tik Akademija – tai regbio šeima“, kuri užaugino ne vieną sportininkų kartą. Vienas iš regbio ugdytinių šiuo metu įsitvirtinęs antrame pagal pajėgumą Anglijos regbio čempionate (RFU Championship) „London Scottish“ komandoje.

Ką Jums asmeniškai reiškia regbis, ir ką jis jums suteikė?

Akademijoje visi yra draugiški ir ugdomi, kaip viena didelė regbio bendruomenė. Pats regbiu susidomėjau dar jaunystėje, o vaikus treniruoju nuo 1997 metų, mokau juos regbio subtilybių. Per šį laikotarpį užauginta ne viena sportininkų karta. Man svarbu, kad gerinant žaidėjo fizinį ir techninį augimą, augtų ir žaidėjo branda, tai yra vystytųsi jo emocinė ir psichologinė gerovė.

2020-09-05 Nr.2Kaip vyksta užsiėmimai?

Užsiėmei vaikams vyksta pagal amžiaus grupes. Grupėje sportuoja tiek berniukai, tiek mergaitės. Vyresniame amžiuje merginos ir vaikinai sportuoja atskirose grupėse. Visoms amžiaus grupėms treniruotės vyksta nuo trijų iki penkių kartų per savaitę, po 1,5 val. Iki spalio pabaigos treniruotės vyksta Vilniaus Vingio parko regbio stadione, kuris yra nuolat prižiūrimas ir tvarkomas. Stadione yra persirengimo kambarys, dušai, baseinas, įrengta lauko virtuvė. Nuo lapkričio mėnesio vaikams treniruotės vyksta mokyklų patalpose (nuomojamos sporto salės), o nuo balandžio mėnesio vėl visi grįžta į stadioną. Vaikams treniruotes veda ilgametes patirtis turintys treneriai. Užsiėmimo kaina 40 Eur/mėn., bet yra galimybė naudotis NVŠ krepšelio lėšomis, tada kaina vaikui 25 Eur/mėn.

Ką tai suteikia vaikams? Kokią naudą gauna vaikai?

Regbio akademija skatina visus vaikus turėti didelių ambicijų regbio aikštėje. Regbio akademijos treniruotės orientuotos į regbio įgūdžių stiprinimą, aukšto rezultato siekimą, asmeninių ir socialinių įgūdžių vystymą bei pagarbą varžovui, treneriams, teisėjams, sirgaliams.

2020-09-05 Nr.3Kaip yra vertinami ir motyvuojami vaikai?

Kiekvienas vaikas yra asmenybė, asmenybė išlieka ir aikštėje ir už aikštės. Stengiamės matyti kiekvieną vaiką. Treniruočių metu vaikai susiranda draugų, su kuriais leidžia laiką ir po treniruočių. Vaikams organizuojamos šventės, išvykos, stovyklos. Taip pat organizuojame šeimos savaitgalius Vingio parke, turime savas tradicijas, kurias saugome ir puoselėjame. Labiausiai laukiama šventė – sezono uždarymas „Sportininkų apdovanojimai“, kuri vyksta kasmet gruodžio mėn. Susitinka visa regbio bendruomenė: sportininkai, treneriai, steigėjai, tėveliai, globėjai, rėmėjai, regbio veteranai bei draugai.

Kokiuose turnyruose, čempionatuose dalyvaujate?

Visos amžiaus grupės dalyvauja LRF organizuojamose varžybose, turnyruose. Taip pat vykstame Akademiją ir šalį atstovauti užsienio tarptautiniuose regbio festivaliuose bei turnyruose

Kaip dažnai žaidžiate rungtynes su kitomis komandomis?

Visos rungtynės vyksta pagal LRF suplanuotą tvarkaraštį, sezono metu būna vidutiniškai 10 rungtynių per sezoną kiekvienai amžiaus grupei. Ne sezono metu mes patys organizuojame draugiškas varžybas su kitais klubais, arba varžomės tarpusavyje.

Ar didelė traumų rizika?

Traumų rizika nėra didesnė nei kitose sporto šakose, treneris stebi vaikus, ir padeda teisingai atlikti pratimus. Patys mažiausieji žaidžia nekontaktinį regbį, tik vėliau, kai išmoksta pagrindinių elementų, vaikai mokomi kontaktinio regbio žaidimo taisyklių.

Ką reikalinga turėti užsiėmimų metu?

Sporto aprangą, patogią avalinę. Inventorių bei varžybų aprangą suteikia Akademija.

2020-09-05 Nr.1Ar akademija skirta norintiems tapti profesionalams ar mėgėjams?

Sportuoti ne tik gali, bet ir turėtų visi, kiekvienas pasirenka savo mėgstamą sporto šaką. Aš renkuosi regbį, todėl visus kviečiu žaisti arba bent išbandyti regbį. Iš mūsų Akademijos išauginti ir profesionalūs sportininkai, vienas jų žaidžia antrame pagal pajėgumą Anglijos regbio čempionate (RFU Championship) „London Scottish“ komandoje, kiti lieka mėgėjais ir regbio mylėtojais, todėl atveda jau savo vaikus, o patys tampa regbio veteranais.

Ar yra galimybė pasinaudoti NVŠ krepšeliu?

Užsiėmimo kaina 40 Eur/mėn., yra galimybė naudotis NVŠ krepšelio lėšomis, tada kaina vaikui 25 Eur/mėn.

Ko reikia nepamiršti prieš ateinant į pirmąjį užsiėmimą?

Geros nuotaikos ir pasitikėjimo savimi.

Ką patartumėte neapsisprendusiems tėveliams?

Ateikite kartu su savo vaiku į bandomąsias treniruotes ir pamatysite, kaip vėliau vaikai patys norės eiti į jas. Labai visų laukiame. Pirmos bandomosios treniruotės – nemokamos. Laukiame Jūsų Vingio parko regbio stadione kasdien nuo 17 val. Vaikai regbį žaisti gali nuo 7 metų, tiek berniukai, tiek mergaitės. Amžiui ribų nėra, baigę mokyklas regbininkai ir toliau lieka Akademijoje, tik žaidžia jau suaugusiųjų komandoje. Su tėveliais bendraujame nuolat, turime uždarą tėvelių grupę Facebook, kur suteikiame visą reikalingą ir aktualią informaciją, tėveliai mato po kiekvienos treniruotės visų dalyvavusių vaikų nuotraukas, yra informuojami apie būsimas varžybas ar renginius.

Daugiau informacijos vidmantas@regbioakademija.lt arba tel.: +370 610 16 354. Taip pat sekite mus www.regbioakademija.lt ir www.facebook.com

Dėkoju už pokalbį, Giedrė Ramanauskaitė-Kedikienė